top of page
Search
SKT/JV

Lovnica ima prvog doktora medicine!


Obranom diplomskog rada na Medicinskom fakultetu u Mostaru Gornja Lovnica je dobila prvog doktora medicine. Doktor Josip Vidović piše povijest ovim značajnim uspjehom za koji je trebalo dosta odricanja, učenja i upornosti. Josip je rođen 24. studenog 1992. u Zenici od roditelja Ljiljane i Drage Vidovića. Osnovnu školu završio je 2007. godine u Žepču, a iste godine nakon položenog prijemnog ispita upisuje Srednju medicinsku školu u sklopu Katoličkog školskog centra Sv. Josip u Sarajevu za zvanje medicinska sestra-tehničar.

Kao učenik generacije, 2011. godine nakon prijemnog ispita primljen je i upisao se na Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru. Studij na Medicinskom fakultetu u Mostaru trajao je 6 godina odnosno 12 semestara. Povijesnog dana za našega Josipa 18. srpnja 2017. godine u 13 sati u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Mostaru obranom diplomskog rada Josip Vidović je stekao stručni naziv doktor medicine.

Diplomski rad, Josip je pisao iz područja oftalmologije pod mentorstvom doc. dr. sc. Irene Sesar, dr. med. Teza za diplomski rad bila je: Prevalencija ambliopije kod djece predškolske dobi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Riječ je o ispitivanju vidne oštrine kod djece u vrtićima na području navedene županije. Vid i vidni dio mozga razvijaju se do 7 .godine života djeteta. Stoga ako postoji poremećaj u oku u tom kritičnom periodu sazrijevanja koji ometa normalan vid a time i normalno sazrijevanje vidnog djela mozga nastaje trajno i neispravljivo oštećenje vida. Danas u razvijenim zemljama postoje nacionalni programi probira na slabovidnost kod djece. Pa se svoj djeci sa napunjene 3 godine ispituje vidna oštrina i u slučaju poremećaja ista se ispravlja kako bi se spriječilo trajno i nepopravljivo oštećenje vida.

Josipovo istraživanje obuhvatilo je 134 djece u vrtićima u dobi od 4-6 godina. U vrtićima je učinjen probir slabovidne djece te se njih 22 pozvalo na dodatni pregled na Kliniku za očne bolesti SKB Mostar kako bi se utvrdio uzrok lošeg vida. Kod 6 djece (4,47 %) dijagnosticirana je ambliopija čime se potvrdila hipoteza diplomskog rada da se prevalencija ambliopije u HNŽ-u kreće unutar svjetskih brojki od 2-5 % te da je vodeći uzrok ambliopije kod djece lomna ili refrakcijska greška oka te strabizam.

Treba istaknuti kako je Josip uz sve obveze tijekom školovanja i studija sudjelovao i u raznim društvenim i kulturnim aktivnostima. Vjerujemo kako će za mladog doktora medicine, prvog iz Lovnice, biti i posla u domovini kako bi se sav trud i znanje u potpunosti opravdali. Našem doktoru, Josipu Vidoviću želimo puno uspjeha i napredak u daljnjoj karijeri.

861 views0 comments
bottom of page