top of page
Search
SKTt

Posebna povezanost sv. Juraja i Lovničana


Danas je svetkovina svetog Juraja (Jurjevo) posebno štovanog sveca kod Lovničana. Najčešće misa na groblju za Jurjevo održava se nedjeljom iza blagdana ili na sam blagdan. Sutra u nedjelju centralno misno slavlje bit će na lovničkom groblju. Zanimljiva je povijest slavljenja mise u vrijeme blagoslova polja u Gornjoj Lovnici.


Najprije su Lovničani blagoslov polja slavili na Markovdan, naime u puku je vladao loš običaj kojim se poljski blagoslov činio po njihovoj volji pa se znao otegnuti do poslije Male Gospe, a sve to kako bi se narod mogao opijati, što je rezultiralo raznim psovkama, svađama, tučom pa i mrtvima. Stoga je župnik Marić uveo reda, i 1882. godine odredio da se poljski blagdani po selima čine sljedećim redoslijedom: 1. blagoslov na Markovdan - Ljubna, 2. Papratnica, 3. Ravne Gornje, 4. Ravne Donje, 5. Golubina, 6. Lovnica, 7. Dvorišće i 8. Radovlje.


Do osnutka samostalne župe Lovničani su slavili sv. Petra i Pavla u vrijeme blagoslova polja na groblju, a nadbiskup Jozinović odredio ih je za zaštitnike župe te je u dogovoru sa župljanima termin mise blagoslova polja prebačen je na Jurjevo. Najčešće se blagoslov slavio nedjeljom poslije Jurjeva. Uska povezanost svetog Juraja s Lovničanima vidljiva je i za vrijeme rata, tako je novoosnovana satnije 1. lipnja 1992. dobila ime "sv. Juraj".


Nekoliko riječi o sv. Juraju:


Sveti Juraj, mučenik, prema legendi rimski časnik, mučen za vrijeme Dioklecijanova progonstva kršćana 303. u Kapadociji (Mala Azija). Za križarskih ratova Juraj je prototip idealnoga kršćanskog viteza. Tada ga uzimaju za patrona mnogi gradovi. Jedan od najpopularnijih svetaca srednjeg vijeka. Legende od VI. st. proširuju teme o njegovu mučeništvu, od XII. st. uvodi se motiv njegove borbe sa zmajem, zaštitnik je u pogibli.

IZVOR: Gornja Lovnica kroz povijest

42 views0 comments
bottom of page