top of page
Search
PGL/radiozepce.ba

Proslavljena 10. obljetnica Oružanih snaga BiH


Ne tako davno veliki broj lovničkih obitelji svoj kruh obezbjeđivao je preko vojne službe nekog od članova obitelji i mnogi će reći kako je to najbolje razdoblje nakon rata u BiH. Danas u aktivnoj vojnoj službi imamo samo 3 pripadnika Oružanih snaga BiH iz Lovnice.


Obljetnica stvaranja Oružanih snaga BiH svečanim postrojavanjem obilježena je 30. studenog 2015. i u vojarni „Josip Karimović-Grabo“ u Žepču. Tom prilikom bojnik Vlado Bilić osvrnuo se na aktivnosti Topničke bojne, 5. pješačke brigade OS BiH. Od svog osnutka, 26. travnja 2007. godine pa do danas bojna doprinosi izgradnji i jačanju sustava potpunim i pravovremenim izvršenjem svih zadaća koje pred nju postavlja nadređeno zapovjedništvo.


"Svakako moram spomenuti naše sudjelovanje u simulacijskim i rotacijskim vježbama u sklopu 5. pješačke brigade. Do sada smo bili angažirani na šest rotacijskih vježbi i kvalifikacijski bojevih ciljanja na poligonu SBO Manjača pri čemu smo pokazali izuzetne rezultate i obučenst. Naime, naša postrojba je zadužena za paljbenu potporu svih pješačkih postrojbi 5. brigade.

Pored navedenog, postrojba sprovodi i aktivno obuku za pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda. Nakon prirodnih nesereća koje su zahvatile područja općina Žepče, Maglaj, Zavidovići i Doboj 2014. godine Topnička bojna se među prvima uključila u spašavanje civila i materijalnih dobara u navedenim općinama."

Na kraju se bojnik Bilić zahvalio svima prisutnim i čestitao dan OS BiH.


Izvor i foto: radiozepce.ba


5 views0 comments
bottom of page