top of page
Search
PGL/Foto: zepce.ba

Završna ceremonija "Zajedno za održiv razvoj ruralnih područja" u kojoj je sudjelovala i M


Danas je u dvorani Općinskog vijeća u Žepču održana završna ceremonija projekta "Zajedno za održiv razvoj ruralnih područja" udruge za održivi razvoj – UZOR koji je trajao proteklih 9 mjeseci. Ovaj projekt je realiziran u sklopu UNDP-ovog projekta Jačanje lokalne demokracije IV – LOD IV, a financiran sredstvima Europske unije iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Završnoj ceremoniji prisustvovali su načelnik Mato Zovko, predsjednik OV Muhamed Jusufović, pomoćnik načelnika Ilija Barešić, predavači, gosti, predstavnici 12 mjesnih zajednica učesnica ovog projekta te polaznici kursa informatike kojima su uručeni certifikati o završenom kursu.

Predsjednik udruženja UZOR Dragan Janko sumirao je projekt od zadanih ciljeva, realizacije i na kraju rezultata, među kojima je posebno zanimljiva anketa provedena na prostoru 12 mjesnih zajednica učesnica projekta.


Mjesna zajednica Gornja Lovnica bila je sudionik ovog vrijednog projekta (uz 12 ostali mjesnih zajednica Orahovicu, Hrastušu, Preko, Papratnicu, Goliješnicu, G. Ozimicu, D. Ozimicu, Rakovicu, Ciglane, Bljuvu i Želeću) u kojem su predstavnici MZ-a učestvovali u radionicama i predavanjima kako bi se poboljšali uvjeti rada i života na prostoru mjesne zajednice. U sklopu ovog projekta u MZ G. Lovnica postavljena je plava oglasna ploča, provedena je anonimna anketa na uzorku od 50 mještana Gornje Lovnice koji su na kraju uključeni u rezultate dobivene iz svih anketa. Ovom prilikom MZ Gornja Lovnica je dobila kao učesnica projekta vrijedan paket uredske opreme koji je neophodan za normalno funkcioniranje mjesne zajednice.

Neki od zanimljivih rezultata ankete provedene na prostoru MZ Gornja Lovnica (50 učesnika) i drugih mjesnih zajednica (ukupno 810 učesnika) prezentirani su prema podacima iz Ankete koja je izrađena od strane Udruge za održivi razvoj-UzoR Žepče, kroz projekt "Zajedno za održivi razvoj ruralnih područja" koji je financirala Europska Unija iz sredstava Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA):


Upitani mještani 12 mjesnih zajednica "Da li prate rad općinskog vijeća Žepče?" odgovorili su s 19% DA, a 81% NE. Većina upitanih željelo bi da se sjednice OV prenose preko radija 82% DA, 18% NE. Od svih učesnika ankete dalo je prosječnu ocjenu 3.01 radu Općinskog vijeća Žepče dok su anketirani iz MZ G. Lovnica dali prosječnu ocjenu 3.41.

Upitani "Da li sudjelujete u radu organa mjesne zajednice?" 76% anketiranih je odgovorilo NE, a samo 24% sa DA, većina ispitanika je odgovorila kako nema vremena za uključenje u rad mjesne zajednice (32 iz G. Lovnice). Od 810 anketiranih rad mjesne zajednice ocijenilo je s prosječnom ocjenom 2.7, dok su mještani Gornje Lovnice rad mjesne zajednice ocijenili prosječnom ocjenom 3.06 (četvrta najbolje ocjenjena mjesna zajednica).

Za primanje naknade za rad predsjednicima MZ izjasnilo se s DA 45% građana, a protiv 55% građana. Prema anketi mještani MZ Gornja Lovnica su dobro obaviješteni o radu općinske vlasti, a najviše se njih informira o radu općinske vlasti preko radija i oglasne ploče.

Ova zanimljiva anketa daje uvid u stanje na području mjesnih zajednica, kao i mogućnosti za poboljšanje istih uz aktivnije sudjelovanje svih mještana.


5 views0 comments
bottom of page